Mljekar/ica - sirar/ica

Mlijeko je zapravo jedina kompletna namirnica jer u svom sastavu ima sva nutritivna svojstva potrebna čovjekovoj prehrani. Preradom mlijeka dobivamo čvrsti produkt, sir, čija proizvodnja datira daleko u povijest. Zanimljivo je da je sirenje otkriveno slučajno, pohranom mlijeka u mijehove načinjene od želudaca životinja u kojima su bili enzimi neophodni za proces samog sirenja.

Program osposobljavanja za poslove mljekara – sirara ima za cilj pripremiti polaznike na samostalnu proizvodnju raznih vrsta sireva, njihovo skladištenje te distribuciju. Jako je bitno stručno popratiti svaku fazu tehnologije rada kako bi sam rezultat proizvodnje, odnosno sir bio što kvalitetniji.

 

Uvjeti za upis:

- završena osnovna škola

- 15 godina starosti

- psihofizički zahtjevi: zdravstveno uvjerenje o tjelesnoj i psihičkoj sposobnosti za obavljanje poslova mljekara/ice – sirara/ice

- sanitarna knjižica

 

Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa:

- stručno i sigurno obavljati zadaće u pripremanju mlijeka i preradi maslaca i različitih vrste sireva, vrhnja i ostalih mliječnih proizvoda i to na ekološki primjeren način

- proizvoditi autohtone vrste sira, skladištiti, čuvati i distribuirati sir

- znati pružiti neophodnu prvu pomoć u slučaju ozljede na radu s ciljem zaštite života do dolaska stručnih osoba

 

Nakon što je polaznik zadovoljio na završnoj provjeri, izdaje mu se Uvjerenje o osposobljavanju za poslove mljekara/ice – sirara/ice (program je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te se upisuje u e-radnu knjižicu).

Potražite nas na društvenim mrežama

 

 

Kontaktirajte nas

Poljička cesta 32, 21000 Split

tel: +385 21 410 018

fax: +385 21 410 019

e-mail: info@uciliste-virtus.hr

www.uciliste-virtus.hr

 

Pridružite se našoj zajednici

Primajte obavijesti vezane za naše Učilište.
Copyright © 2018 Učilište Virtus. All Rights Reserved.

Pretraga